Фермата

Фермата
Време е за закриване 


Годините, когато започна това риалити по телевизията съвпадна с годините, когато нямам много време за гледане. Въпреки това всяка година започвам да го следя още от първия излъчен епизод. Някак си ме грабна самата идея на предаването, а още повече ме спечелиха с беседите на тема българска история


А кои са Иван и Андрей? И двамата започват своите изяви още от ранна детска възраст. Аз за пръв път ги видях като водещи на предаването "Сблъсък", което тръгна по телевизията през 2000 година. Интересно за мен шоу в ония ми години. А рубликата с Боби Турбото (Борислав Захариев) ми беше любима. Жалко, че тази роля изигра лоша шега на Боби, но все пак успя да се измъкне от този му образ макар и години по-късно. Иван и Андрей бяха водещи и на популярното предаване "Мюзик Айдъл", Станция Нова и ред други. Последното, което виждам от тях като водещи и продуценти е именно "Фермата". 

Всеки е намерил чалъма на свободното време, а аз времето, когато да имам малко време извън пространството. "Фермата" ме пренася в една по-чиста епоха. Епоха, когато хората са били една идея по-истински. Гледам предаването с изблици на смях, разочарование и критика. "Фермата" някак невинно ми напомня и детството. Връща ме в едни безгрижни години на летни игри и забавления с децата в моето село. Как ритахме на поляната, как събирахме гущери и скакалци. Гоненето в улиците до мрак. Сещам се как ме пращаха за хляб, но не един ами два. Защо два ли? Защото първия си го чупих коричка по коричка на връщане и така не оставаше много от него. Но да не се отплесвам, че тези спомени са си за нова публикация

Да продължа с "Фермата"! Продукцията много умело подбира своите участници. Във всеки един сезон има запомнящи фигури. Няма как да се забрави Райно Узунов. 50 годишния вярващ християнин и строител показа видни умения във всеки един момент. До него веднага мога да поставя Мустафа Ликов. Бившия имам показа, че съвременния мюсюлманин може да е достоен, а защо не и по-добър човек от всеки един от нас. Друга личност в ума ми е бившия полицай Димитър Господинов. Той е имал тежка съдба с неговия син Ивайло. Според него лекарска грешка е причината Ивайло да е с детска церебрална парализа. Рускинята Алла я запомних с жаркия си характер. В шоуто видяхме и младия военен Станислав Борисов, който показа чест и последователност. През сезоните имаше и фенове на фитнеса като Сами Хоссни и  балкански шампион по културизъм Тихомир Рангелов. "Фермата" даде място и на жена преживяла мъжки тормоз и въпреки това е успяла майка на три деца. 22 годишната Веселка Маринова отглежда децата си на ръба от мизерията, но въпреки това гледа да не им липсва нищо. Успешен коняр е, което ѝ носи прехраната. Не по-малко интересни типажи бяха 35 годишния IT специалист Димитър Караиванов и 36 годишния родолюбец Ивайло Шопски, който превръща стар германски автобус в единственото по рода си пътуващо читалище „Бащино огнище  Двамата така и не се разбраха в предаването. Друг участник, за който се сещам е Гечо. Той е на 52 години и е най-възрастният участник във „Фермата“. Той е български емигрант, който живее и работи като автомонтьор в белгийския град Лиеж.

Естествено не липсваха и любовни трепети. Дали целенасочено или не, май във всеки един сезон имаше закачки между мъже и жени. Не помня кой точно "поведе хорото", но помня имена като Паулина и стриптизьора Красимир. Или пък 23 годишната състезателка по художествена гимнастика Валерия Дончева, която така и не реши как да приеме бившия футболист Алек Манолов. Същото се повтори и с актрисата Даяна Ханджиева. Тя така сладко омагьоса Йордан Белев, че 40 години илюзионист забрави за годеница и въобще за всичко. Това си е ирония на съдбата, от където и да го погледна. Не така стоят нещата при Димитър Калайджиев и Красимира Цонева. Бизнесменът от Благоевград много умело успя да стигне до затворената в себе си Красимира. "Фермата" стана дом още някои известни личности като Дидо от Д2, Владо Николов, Калоян Димитров - Ballan(той стана известен именно в предаването). Гости бяха и вече покойните Владимир Каролев, Иван Ласкин. 

Но защо подзаглавието е време за закриване? Защото както се опитах да опиша "Фермата", тя просто се изчерпа като живот . В последния сезон, който е с много добра идея, фермерите трябва да вдъхнат нов живот на възрожденския манастир "Свети Архангел Михаил" в село Шума се вижда как тази кауза отстъпва пред мръсните игрички и интриги. Слаб подбор на участници или грешна стратегия от страна на продуцентите  не знам точно. Даде се трибуна за жълти вестници, а не за каузата. Повече се наблягаше на битките с цел да гонят рейтинг спрямо другото предаване по това време "Игри на волята". Аз този сезон във "Фермата" видях само един достоен участник и това беше Чавдар Христанов, човек с главно Ч. Той показа доблест, чест и познание на българската история. Определено ако се опитат да продължат с излъчването на "Фермата" и догодина ще трябва да си променят приоритетите господата продуценти!


Прочетете още:


Битката между Слави и Николаос
Господарите
Забраненото шоу на Рачков
Една епоха свършва

Снимки: btv.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар


All rights reserved © 2023 Ежедневието днес | Powered by peSho
Използването на материали от сайта без изрично разрешение на автора е забранено!
Protected by Copyscape