Киберпрестъпност и опасността при децата

Киберпрестъпления
Опасната "мрежа"! 

Всеки е чувал за хакерите в интернет. Малко обаче са се запознали с използваните методи на тези хора, които твърде смело и успешно си развиват уменията във витуалното пространство. Посягат на всички за всичко. А сега в условия на пандемия са направо в своя апогей. В статистиката на жертви на тези изчадия попаднахме и ние под някаква форма!


Покрай така натрапената пандемия се стигна до безумен ред в държавата. Погази се конституцията на България с някакви здравни направления и разпоредби. Властта нямаше идея какво да прави и стриктно изпълняваше външни нареждания, които ни се представяха, че уж цял свят така прави. Накрая посегнаха и на децата. Те бяха набедени за основния разносител на COVID. 

След поредното затваряне на училищата се реши, че учениците ще се върнат в класните стаи след направен тест два пъти седмично. Накараха децата да плюят в найлон (власите похарчиха милиони за детски тестове без оправдан краен резултат) за да получат нормално образование. Аз и жена ми сме против този унизителен подход и дискриминация към децата. Оставихме сина вкъщи на онлайн обучение. Мога да кажа, че за крехката си възраст от почти 7 години се справя много добре с модерните технологии. Бяхме му купили един по-мощен таблет за цел учене. Но нали се сещате, че с идването на зимния сезон си пристига и затварянето по домовете. Времето навън не ставаше за игри. Дистанционното обучение тотално затвори децата и тяхното ежедневие се водеше пред един екран след това домашни се пишат, малко отмора, храна и в леглото.

Едва ли само аз виждам как хората все по-често имат проблем с психиката. Това може да се дължи на травма от детството, труден социален живот, пандемията или др. Не е нужно такива хора да имат големи познания за интернет за да боравят с него. Там те се изолират от околния свят и лесно намират своите жертви. Те атакуват през сайтове за запознанства, чат приложения за телефони и най-много чрез социалните мрежи. Нападат без срам и най-милото, нашите деца! 

 Според УНИЦЕФ повече от 1.5 милиарда деца са засегнати от затварянето на училищата в цял свят. Това се дължи на по-голяма употреба на онлайн платформи за връзки с училищата или уроци през "мрежата". Във време на пандемия киберпрестъпниците са станали направо като хищници 

 

 Моят горчив опит 

 

От известно време наблюдавам, че сина е много изнервен. Отдавах го на преумора и употребата на другия му таблет, с който си пишеше с бабите и дядовците. Но тези чести известния започнаха да ме съмняват. Попитах го кой така често му пише. Отговор не получих. Ситуацията се повтори, тогава той си каза, че просто е в някви групи и така му пискало постоянно. След ден, два детето ме помоли да изтрия група, в която участвал, защото непрекъснато му писали и се дразнел. Побързах да я махна без да чета (голяма моя грешка). На следващия ден сина три пъти ходи до тоалетна с таблета и се заключва (влизал е и друг път с таблет). Помислихме, че се разболява. След още ден, когато се върнах от работа жена ми отиде на фризьор, а аз останах вкъщи с децата. Играех с по-малкия, докато баткото пак се дразнеше нещо на таблета като изведнъж го метна на дивана и дойде при мен и братчето си. Играхме си, а жена ми писа по вайбър, че трябва да говорим с "големия". От ГДБОП са ѝ звъннали за да кажат, че сина ни е жертва на киберпрестъпник. 

Да, точно така! Аз, който съм ограничил всички социални мрежи и приложения за чат на детето, станах жертва на извратени хора. Това стана през viber messenger! Започнахме разговор със сина, който с много мъка си призна какво го е карал да прави въпросния човек и как се затварял в банята за да снима кратки клипчета. Но това не му стигало она оня и точно тези непрекъснати изветия са бии от него. Той също е пращал интимни сними, линкове към сайтове. Карал го е да снима и малкото си братче. Бяхме в потрес! Всичките споделени истории заедно с таблета се каза и показа в районното. Успях да спася всичко като материал, защото бяха в коша на галерията. От полицията се срещнаха с жена ми и сина ато там са обяснили, че го следват от над месец по сигнал този въпросния. Дали са показания, а таблета остава като доказателство при тях. Видях "Християн" (така се казва извратеняка) на снимки. Млад на 22 години от Русе, но ясно си личи, че има психически проблем. Пределно ми е ясно, че няма да го вкарат в затвор. Надявам се това обаче така да го стресира и да забрави тези си нагони към децата (а дано, но...)!

На кратко се опитах да обясна нашия сблъсък на тази тема. Извинявам се ако има неточности в подредбата, но съм още афектиран. При положение, че знам тези опасности в мрежата пак изложих на риск децата. А те са още малки и живота е пред тях.Дано тази случка му е за обеца на ухото, защото не малко  сме говорили колко е опасно в интернет...

Няма коментари:

Публикуване на коментар


All rights reserved © 2023 Ежедневието днес | Powered by peSho
Използването на материали от сайта без изрично разрешение на автора е забранено!
Protected by Copyscape