Господарите

https://www.gospodari.com

Здравейте, скъпи приятели!


Ето така започваше всяко предаване в продължение на 16 години. Думи останали в съзнанието на не малко българи. Защото това предаване е помогнало не на един и двама в беда. Силен и борбен екип за правда. Вероятно сред добрините, които са направили е имало и преувеличаване в събитията. Сигурно е имало и неправомерно пострадали фирми заради "Господарите".


Но какво стана в българското медийно пространство? Немислимото се случи, след изтичането на договора с Нова ТВ, предаването падна от ефир след неуспешни преговори. Странен факт е, че нито една телевизия не се "нави" да приюти Халваджиян и компания! От какво ги е страх или от кой не знам, но стана ясно, че те са неудобни за уж свободната журналистика!

Факт е, че аудиторията им е намаляла заради уж бития репортер Димитър Върбанов, но и от часовия пояс на предаването като цяло. Хората все по-рядко намират време да гледат подобни предавания малко преди полунощ. И тук продуцентите на предаването взеха доста добро решение. Те заложиха да правят шоу изцяло по Интернет. Нали това е бъдещето, а и може би няма вече човек без смарфон в джоба си, който предпочита да прегледа интересните неща набързо през телефона си. Това пести време и ненужно "зверене" пред телевизора. От тук мога да заключа, че големия губещ са телевизиите!

Този изход на събитията си беше ясен, защото "Господарите" бръкнаха не един път в неосветените места на политиците. След закупуването на Нова ТВ от поредния идиот (К. Домусчивев) е ясно, че няма как нещо, което не е удобно за управляващите да съществува и в телевизията. Така започна и с чистката на редица хора, които можеха да се нарекат свободни журналисти!

Сега е въпрос на време да се види дали ще устиска така предаването. Ще се задоволи ли екипът с по-ниските приходи и печалби като цяло. Не е тайна, че липсата на финанси може да разбие всяко едно професионално начинание. "Господарите" ще имат не леката задача да се доказват на ново. Разликата е, че свободата в интернет пространството е доста по-голяма и това вероятно вече е усетено (а и е било ясно) на хората грижещи се за предаването.

Изгледах епизодите до сега на "Господари на Уеба" и на пръв поглед за мен промяната идва в самото оформление пред камерите. Иначе хуморът си е същия, а водещите по-настървени. Поясниха, че вече е валидно подаването на сигнали и така по всичко личи, на къде са тръгнали нещата (по правилния път). Джуди Халваджиян показва своята упоритост и непримиримост, присъща за арменците.

Според мен в нашата страна има голяма нужда от предаване като "Господарите". Дори си мисля, че няма да е лошо да се появят негови алтернативи. Все пак медиите са "четвъртата власт". Замислете се какво постоянно "дъвчат" по националните телевизии, по новините и обществените предавания. Нещата ми се струват много изкуствени и удобно се пропускат важните, неудобните (за властта) въпроси! Това нещо трябва да се промени, а ние сме хората, които трябва да се събудят за да се случат нещата!

Снимка: gospodari.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар


All rights reserved © 2023 Ежедневието днес | Powered by peSho
Използването на материали от сайта без изрично разрешение на автора е забранено!
Protected by Copyscape