Може ли да сме малко по-несериозни

Натоварваме се излишно



Нашето поведение се гради спрямо живота ни. Това е безспорен факт, обаче ако се стремим или сме се научили да сме прекалено сериозни, то това може да има отрицателно влияние върху здравето ни. Хората са си го казали "смехът е здраве" и мисля, че са много прави. По този начин клетките на тялото ни "разпускат" от стресиращия живот в днешно време! Успяват да се възстановят и да бъдат здрави.


За съжаление много неща в ежедневието ни са такива, че ни карат да се "държим на ниво", стимулират ни да сме сериозни и да загърбим детското в себе си. А и възрастните оценяват тези неща, те искат да виждат сериозни деца, тийнейджъри и зрели мъже/жени. Но за мен един човек е напълно загубен ако допусне детското в душата да се изпари. Постоянното сериозно поведение е съпроводено с много стрес, напрежение и тревожност. На първо място трябва да се научим да задоволяваме собствените си потребности и да се държим както се чувстваме най-добре.

Ако живеем със стереотип на сериозна личност, то неизменно ще започнем да се дразним от най-незначителни неща, а други хора дори няма да им направи впечатление, защото те са се научили да не се вглъбяват или го приемат на смешка. Замислете се, че най-умните и точни хора покрай вас са тези, които имат вид на пълни шутове и за тях много малко неща са крайно сериозни. Общуването с такива хора минава леко и спокойно, те не ви напрягат, дават усещането, че всичко е наред и нищо не може да се обърка.

Естествено винаги трябва да внимаваме, че на тази земя всичко си има баланс. Границата от сериозното поведение до един истински лигльо, на който не може да му се има доверие (досаден паразит) си е доста тънка. И с това наистина трябва да се внимава, защото е от ключово значение за самата ни личност. Живота е такъв, че ни кара да бъдем отговорни и сериозни, но са малко нещата, които не могат да се поднесат с добре представена шега. Добрата шега е признак на добро себепознаване и ориентиране към околните. Обикновено точно хора, които цял живот са се държали сериозно и дръпнато от околните имат проблем с начина си на поведение, те са предразположени към чести депресии. Нямат способността да се шегуват. Държат едно неглижиращо поведение към всички. А това си е проблем както за тях, така и за хората покрай тях!

Хуморът от своя страна си е признак на добро психологическо здраве, което носи задоволство от живота. Хората с чувство за хумор са тези, които имат способността да извличат позитивните неща от случващото им се. Те са уверени и щастливи хора.



Прочетете още:


"Безчувствието, което ни разболява"


Снимка: pixabay.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар


All rights reserved © 2023 Ежедневието днес | Powered by peSho
Използването на материали от сайта без изрично разрешение на автора е забранено!
Protected by Copyscape