Безчувствието, което ни разболява

Пълният контрол над емоциите е погрешен!



  Много от нас се целят именно към перфектния самоконтрол над емоциите. Но не сме наясно кои са отрицателните последици за тялото ни. Нужно е да се спазва баланс, а не да се търсят крайностите. Те са изключително вредни за нас и ни пречат да съществуваме в покой със себе си.

  Така е устроена и нашата планета Земята, а това от своя страна ѝ помага да съществува. Всички знаем и виждаме до какво води едно леко разклащане на равновесието в природата. Получават се енергийни напрежения, които ги виждаме под формата на земетресение, цунами, торнадо или друг вид природно бедствие. Чрез появата на тези явления, Земята успява за сега да възстанови своя баланс и да продължи своя път във времето.

  Мисля, че няма по-добър пример за нас от този факт. Нужно е да намерим вътрешния си баланс и да се доверим на процесите, които се случват в тялото ни. Не бива да се фокусираме в тях с цел да ги елиминираме. Те са се образували за да бъдат изживени,  а не да им се противим или да ги игнорираме. Само така можем да се запазим здрави. Всяко едно потискане или неглижиране води до натрупване на опасно напрежение в тялото. Така се отключват (раждат) много от страшните болести в днешно време. А за съжаление прага на възрастта все повече намаля и се превръщаме в една болна нация.

  Това нещо обаче не се разбира от хора, които още не са минали пубертета. Не им се обяснява и от родителите. И когато нещо не се разбира няма как да се промени към добро. Все повече виждам наричани от мен "бездушевни хора". Процеси отключени още от ранно детство се продължават цял живот. Такива хора са избрали да спрат чувствата си за да избегнат болката на живота и за тях това е начин за оцеляване. Заглушавайки чувствата си човек губи способността да изпитва удоволствия, не е доволен от нищо и винаги търси вината в другите, защото не може да види изгубената частица в себе си. Тези хора сложили защитен шлем пред себе си вътрешно имат голяма празнота. Именно там се пораждат бъдещите проблеми на душите им. Ако човек не си позволи да преживее тревогите и чувствата си с психиката, то често му се налага да го стори с тялото си и по-конкретно със здравето си. Защото всичко се трупа неусетно като бомба със закъснител. А паралелно с това живеят един изцяло егоистичен живот. Не искат и не могат да чуят проблемите на другите, не разбират как с действията си засягат дори близки за тях хора.

Докато продължаваме да живеем с мотото "майната му на всичко" не ни чака по-добър живот. Хората сме създадени за да чувстваме и преживяваме тези чувства. В никакъв случай не трябва да правим трагедии от стечението на нашия живот. Всичко се случва с причина и е насочено персонално за всеки. Позволявайки това да мине през нас, ние ще намерим покой със себе си. Така ще изживеем пълноценно животът си, а той както знаем е само един!



Прочетете още:


По средата
Истинското "Аз"


Снимка: pixabay.com

4 коментара:

  1. Така е то, златната среда затова е златна. Както пишете, нужен е баланс, за да е всичко наред. Поздравления за отличния материал! +1 от мен!

    ОтговорИзтриване
  2. Може и да не съм права, но размилих върху написаното и стигнах до извода как да върнем по-бързо усмивката на лицето си:
    -Да споделим с приятел своите притеснения, своите чувства, особено, когато са породени от отрицателни емоции;
    -Да не забравяме, че всеки човек е ощетяван по някаква причина – ние не сме единствените!
    -Да помислим за разговор с човека, виновен за отрицателната емоция, за да се изясни ситуацията;
    -Осъзнаването, че задържайки гнева си, ние сме единствените наранени, е важна крачка;
    -Ситуацията, видяна от гледната точка на другия, може да е различна – да погледнем и оттам;
    Хубаво е, че има публикации, които ни карат да размишляваме.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се от ефекта. Монетата има две страни и трябва да го знаем това. Лошото е, че като цяло хората са станали егоисти, но така вредят и на себе си. А изключенията търпят главно негативизъм, защото са добри души. Човещината е на път да се превърне в табу за съжаление...

      Изтриване


All rights reserved © 2023 Ежедневието днес | Powered by peSho
Използването на материали от сайта без изрично разрешение на автора е забранено!
Protected by Copyscape