По средата

 

In the middle of nowhere!

 

 

  В следващите редове ще обърна внимание на нашата примиримост  към посредствеността. Много често ми се случва да чувам реплики произлезли от действията на околните като:
  • Те не го правят за лошо
  • Имат добри намерения
  • Толкова си могат
  • Не обичат да се забъркват в неприятности
  • То държавата ни е такава
  Не твърдя, че като се заеме неангажираща позиция или поведение това ще е фатално за личността. Просто в един момент това поведение се превръща в начин на живот. Човек свиква да застава в тази по-малко опасна позиция с цел да се предпази и "да не се набива на очи". Някой ще се запита кое е страшното от това, а още по-лошото е, че може да го намира за нормално, защото нали са казали "преклонена глава сабя не я сече". Така лека-полека, човек се обезличава и изпада в сянка. Губи и своята идентичност, тежестта на характера си, който се е виждал преди. Това превръща човек в "безгласна буква".

   Ако следват това поведение хората, те логично няма да искат да преминат отвъд познатото им. Ще ограничават своите знания, идеи, мисли и възприятията дори. Това естествено води до ограничаване на мозъка да мисли логично и да се развива. От тук се появява нещо много разпространено при хората днес и това е ограниченото мислене. Когато мозъкът не се развива той закърнява, а когато човек е в такава среда с много хора се получава едно масивно оглупяване. Започва се следване на едни стереотипи, с които лесно може да се манипулира едно общество, вместо да се разсъждава и мисли логично.

  Когато човек е заел тази позиция да е "по средата", той се научава и свиква да бяга от индивидуална отговорност. Може би това е основната причина да се намираме в това състояние като нация. С разни хапчета и диети няма как да се спаси закърняването на мозъка. Би помогнало единствено само като го тренираме и развиваме. Това  може да стане например с четене на книги, с търсене на личностно израстване.

  Трябва да се излезе и от интернет матрицата. С непрекъснатото присъствие в интернет хората изпадат в едно състояние, което може да се нареди до наркозависимостта. Има проучвания, че нивото на четене и възприемането на информация е започнало да се влошава значително сред хората. До такава степен се свиква със стереотипите поднесени в ежедневието, че има опасност хората да ги обземе апатия. Интернет зависимостта може да спомогне с много на хората да си стоят в неутрална позиция (по средата). Тази зависимост помага да се забравят свойства на мозъка като това той да мисли и анализира. Човек започва да се ръководи от фалшиви новини в пространството. Непрекъснатото боравене и висене в интернет вкарва в хората възприятие, че те са винаги наясно с всичко. Забравя се способността да се общува и говори. Речта се променя като тя става разпокъсана и трудно се формира едно цяло изречение, което е пълно с паразитни думи.

  Това са само едни от последиците от позицията да се стои по средата. За мен тя не е нормална. Намирам я като опасна тенденция, която може да е само в ползва на хората, които искат да манипулират една нация. Да ги превърне в стадо овце и така да се следват само командите дадени им от овчарите. Разбира се овчари в нашата държава много и съм на мнение, че те добре подбират стадото си.

  Аз съм избрал да имам ясни позиции и да се развивам. Няма да се оставя да потъна в калта и така да съм част от блатото, защото когато човек се бори винаги намира успех...








Прочетете за българският манталитет:






Снимка: pixabay.com

7 коментара:

  1. Отново отличен материал! Благодаря!

    Моето мнение е, че причините за описаното поведение да не се взема ангажимент, са много, но крайният резултат е доста добре обхванат. Заслужава си човек да работи над това да има ясни позиции, аргументирани, които си вървят със способите за отстояването.

    Относно интернет. По-скоро не е проблем висенето, а за какво се виси. Едно е, ако се виси, за да се четат безсмислици и да се играят онлайн игри, които развиват единствено умението на пръста да клика с мишката. Друго е, за да се ползва за смислени дискусии, за четене на качествени четива и себеразвитие. Но сме на едно мнение, че не трябва да се прекалява с интернет. Иначе се губят уменията за чисто човешкото общуване лице в лице.

    Същото е и с gsm. От толкова цъкане по телефона, някои хора, сядайки на маса с приятели на кафе/бира/друго, видимо са загубили социалните си умения да общуват и през цялото време погледът им не се маха от екрана.

    Ще очаквам с нетърпение следващия материал.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Винаги човек може да извлече най-доброто от новите технологии стига да има трезвата представа в каква позиция се намира. Аз лично от интернет и ползването на ГСМ мога да кажа, че успявам да "изцедя" почти максимално положителните последици и намалявам до минимум отрицателните последици. И двете неща ми помагат много в ежедневието, но не трябва да се забравя, че някога сме успявали и без тях!

      Изтриване
  2. Така е. Едно време не е имало такива екстри и хората са се справяли и без тях. А сега ги има. Има ги и зависимостите към тях. За телефоните, зависимите към тях ги наричат смомбита. Думата е нещо средно между смарт телефон и зомбита. Трябва да се внимава с технологиите. Има регистрирани смъртни случаи и при двата вида зависимости. При интернет- хора, отказали да станат от компютъра да спят, да се хранят, да пият вода и прочие, завършват мъртви. А тези с телефоните- в стремежа им да постнат поредната глупост във ФБ, завършват погазени от коли и други транспортни средства, пред които изскачат внезапно, без да са се огледали и забили поглед в екрана на телефона си.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Съгласен съм с написаното като дори смомбитата съм ги иронизирал в една моя статия от миналата година, макар че нещата не са много за ирония...

      Изтриване
  3. Току що го прочетох. Отлично написан материал. Благодаря!

    Мога да добавя, за който се интересува по темата, че английският вариант е phubbing (фабинг). Идва от от англ. phone — телефон и snubbing — пренебрежително отношение. Има информация в уикипедия на английски. С аналог и в руската уики, за който предпочита руския (думата на руски е фаббинг). В интерес на истината, руската версия по този въпрос на уикипедия дава повече информация от английската такава.

    ОтговорИзтриване


All rights reserved © 2023 Ежедневието днес | Powered by peSho
Използването на материали от сайта без изрично разрешение на автора е забранено!
Protected by Copyscape