Сектите - тихата прокоба

  Напоследък често ми се случва докато вървя по улиците да виждам едни добре облечени хора с черни панталони и бели ризи. Здраво в ръце прегърнали скъпа за тях книга и тръгнали "на лов" за хора. Тази картинка много ми напомни за това как преди години загубих връзка с един мой приятел именно от такива хора, търсещи внимание от всеки срещнат. В мен се пробуди вътрешна агресия, но определено не мисля, че ако я стоваря върху тези хора, то нещата ще се оправят. Всеки е свободен да избира вярата си и като цяло да бъде воден от нея. Но не одобрявам вербуването на хора по улиците и търсенето на техните слабости за да се включат в определена общност или иначе казано секта.

Свидетелите на Йехова "Общество на Стражевата кула"

 

  През 1879 г. започва издаването на "Стражевата кула на Цион" и "Пратеник на Христовото присъствие", които предхождат списанието му "Стражева кула", а през 1881 г. полага основите на дружеството "Общество на Стражевата кула", чиито приемник от 1931 г. е известен с името "Свидетели на Йехова". Произхожда от адвентизма. За негов създател се счита Чарлз Тейт Ръселроден на 16 февруари 1852 г. в град Алегени, близо до Питсбърг, Пенсилвания.

  В България тази секта се разпространява благодарение на жалби им в Страсбург, че не са били допускани да се регистрират. Поредната грешна политика от страна на Европейския съюз според мен последвана по-късно и с допускането на бежанците (но това е друга тема). За сектите може да се говори много, защото тези общности са много и не спират да се увеличават. Водят се от различни идеали и вярвания, но конкретно погледнато Свидетелите на Йехова се доближават най-много до християнството, защото тяхната свещена книга е Библията. Тя обаче е тълкувана по по-различен начин от лидерите на това общество и проповядвана на подчинените си, като те я приемат напълно без капка резерва. Според мен на това се дължи успешното популяризиране на тази секта сред хората и сполучливото им привличане.

  Хората са станали много наивни и са изгубили вяра в Господ. Допълнено със самота и търсене на смисъл за живот, те лесно биват вербувани, защото сектите са много добри в това да преценят в кого да се целят. И така след като бъдат приобщени и получат точните послания от сектите, хората лесно стават покорни и са готови да извършват всичко за доброто на общността. Губят самоличността си и стават роби на изкривената вяра, а това в даден момент в голям процент се оказва пагубно за тях. Научих, че е направено предложение да се ограничат безразборните прояви на тези хора навсякъде в обществото. Ще им се предоставят обособени части в дадено населено място за техните листовки и агитации. Не знам дали ще има ефект, но все пак е някаква реакция от страна на управляващата маса. Надявам се да има и кой да следи дали се спазват разпоредбите, защото поне за мен в Пловдив един от най-заспалите държавни органи са ОП "Общинска охрана" и "Общинска полиция".

  До колкото съм запознат в по-голям процент от сектантските движения не карат хората да се самоубиват. Това по-скоро става поради лабилната психика на вербуваните. Вътре в тях се образува конфликт на подсъзнателно ниво. И когато не намират друг изход от проблемите си дори в покорните сектантски движения с тяхната безусловна вяра, те решават, че единственото спасение е да сложат край на живота си. А ако добавя и игри като Синият Кит и подобни на нея, модерни за по-младото поколение, нещата започват да стават доста заплашителни.

  Моето мнение е, че сектите са едно много опасно явление за този свят. И все пак всеки е свободен сам да избира религията си и в това на какво да вярва. Но е задължително да се замислим дали дадена вяра не ни "ограбва" като личност и не ни пречи на нормалния живот.









Прочетете повече по темата:







Снимка: dariknews.bg

4 коментара:

  1. Аз считам, че всеки има право да вярва или да бъде атеист, но не и когато са замесени пари в това. Все пак нали за духовно развитие иде реч, а не за материално. На духовното развитие пари не му трябват. То се подхранва от други работи.

    Сектите се появяват, защото са доходоносни. Няма да помогне да се забрани регистрацията или да бъдат оставени да действат само на определени места, защото винаги ще се намират вратички свободията да бъде изкарана като свобода.

    По-скоро, според мен, ще помогне, ако се изгонят търговците от храма на всяка една религия и от атеизма. Думата "пари" трябва да изчезне от религиите и от атеизма. Да остане само духовното развитие. Едва тогава, предполагам, те ще бъдат истински полезни на хората, които са си ги избирали.

    Така за сектите просто няма да остане причината да съществуват. Като няма да печелят пари и бързо ще се самозакрият.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. То самата дума "пари" е мръсна, а както сте отбелязали, те са в основата на всяка религия. Винаги посрещат с ценоразпис. Но разликата с църквата например е, че при сектите е заложена съдбата на човек с агресивно промиване на мозъка му. Не знам до колко са водени от парите, но много трудно могат да се спрат след като имат голям брой последователи с "празни" глави.

      Изтриване
  2. Парите, а сега се сещам да добавя и жаждата за власт и контрол над другите, опорочават пътят за самоусъвършенстване. Превръщат го в гротески до неузнаваемост. Колкото повече последователи, толкова повече пари и власт. Но ми струва, че първият мотив е финансовият, а властовият идва в последствие, като резултат от натрупаните пари. Свързано е и с безчувствие към другите хора, към това какво им причиняват в интелектуален, морален и чисто човешки план.

    ОтговорИзтриване


All rights reserved © 2023 Ежедневието днес | Powered by peSho
Използването на материали от сайта без изрично разрешение на автора е забранено!
Protected by Copyscape