Selfie (Селфи)


  Зависимост, която няколко години няма никакви наченки да отшуми. Като всяко ново нещо и това се е появило съвсем случайно. В него няма нищо лошо, защото все пак става дума за автопортрет или пейзажна снимка с наше участие. Не винаги има някой с нас за да ни помогне "да запечатаме момента" и се налага сами да се оправяме. До тук няма нищо притеснително в поредното глобално "заболяване". Лошото идва от една пораждаща се мания с тези автоснимки.


Без да се усетят хората стават зависими към самоснимането



  А това води със себе си опасни последици за здравето и психиката на човек. Всичко започва безобидно, но с вманиачаването може да стане дори опасно за живота. Младите хора започват да следват модерни трендове и се опитват да си правят снимки на всевъзможни опасни места. Качват се по вагони на влакове с почти 100% риск от удар на волтова дъга. Или се катерят по високи блокове, билбордове, молове и си правят снимки за социалните мрежи. С това целят популярност, признание от приятели, почесване на егото си и какво ли не още. Виждал съм хора, които пресичат пътища и така лекинко се спират в нищото за едно бързо селфи (само тогава те са безсмъртни, защото не може точно на тях да се случи блъскането от кола).

Ето какво виждам аз:


1. При женската част от човечеството не знам как да го определя. Няк'ва бутафория, изкривената реалност са тези снимки пуснати на показ в интернет. Слагат се какви ли не филтри да си замажат акнетата или килограмите с добре тренирани пози и орязани снимки. Имат си наръчници за идеалното селфи. Направо се чудя как смогват да извършват останалите неща в ежедневието си освен висене пред телефона и снимки тип "колко съм хубава"! На снимка гледаш я "става" на живо "прасе преди коледа". И за да се постигне този ефект са нащракани около петдесет снимки, а заблудата продължава до следващото показване пред хората, които да видят разликите. Чудя се и защо си вкарват този "автогол" върху психиката си? За мен не е това начина да се намери одобрение от околните. Защото за да е успешна тази виртуална заблуда, трябва да се изолират изцяло от познатите си или като цяло от хората.


2. При мъжете за мен дори е по-страшно, защото се преобръщат нравите им трупани с векове. Започват да се държат като жени, когато целта им е да ги видят в "мрежите" с каква прическа са на косата, краката или ръцете. Или как някъде са им дръпнали кожичките покрай ноктите на ръцете, докато им скубят веждите за да може те да отиват на добре оформената и напудрена брада. Суетата за външния си вид бавно, но сигурно измества нормалното поведение при силния пол (ако изобщо е още такъв) и това е ясно на много хора. Нормално явление е вече мъжете да се събират не да гледат мач например, а да си клюкарят на воля. Или да стигнат до консенсус за това, къде са промоцииките по магазините.



  Моята гледна точна относно селфито е, че няма нищо лошо (ако няма зависимост). Преди да стане така модерно и да се превърне в банално и опасно занимание, аз съм го използвал, но за смислени неща. Както отбелязах в началото не винаги има някой с нас за да ни помогне да запечатаме някой красив миг. Тогава се е налагало и сам да се справям. А ако трябва да се направи пейзажна снимка с мое присъствие на нея съм прибягвал до една полезна функция при камерите. Тази за отложено снимане за след няколко секунди.



Прочетете още:


КифлЪ
Смомби
Facebook

Снимка: pixabay.com

4 коментара:

  1. Има смъртни случаи, заради селфита... За съжаление и на деца... Вторачването в телефона пък наскоро уби жена в София- зазяпана в телефона, паднала на релсите на мотрисата в метрото и в този момент мотрисата минавала точно... Правилно е хората да са информирани и да се пазят... Темата е значима и добре сте я описал... + 1 от мен...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, правилно допълнихте, че смъртните случаи не засягат само децата. Явно тези влечения карат човек да забравя за реалността и къде изобщо се намира.

      Изтриване
  2. Селфи е официално признато като психическо разстройство! Ето ви новина! Не я очаквах. Американската психиатрична асоциация официално потвърди това, което и самите те предположиха: постоянното самозаснимане (така нареченото "Selfi") е психическо разстройство, развиващо се в три фази.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Жалко, че нещата в нашата страна се развиват бавно и докато се обърне внимание на тази зависимост, ще има не малко жертви.

      Изтриване


All rights reserved © 2023 Ежедневието днес | Powered by peSho
Използването на материали от сайта без изрично разрешение на автора е забранено!
Protected by Copyscape