Как интернет ни промени?

Новата ера на общуването


Здравейте читатели! Според моето скромно мнение, а и не само, днес можем да говорим за нова форма на общуване. Общуване чрез помощта на интернет комуникацията. Много хора, фирми и учреждения започнаха да използват електронната форма за контакт с хората и със своите служители. В това естествено няма нищо лошо. То даже мисля, че е необратима тенденция.

Въпросът обаче е дали интернет не ни променя към лошо?!?


Като всяко нещо, така и тук, влиянието на интернета върху нас хората се делят в две направления: положителни и отрицателни. Имам чувството, че хората са "програмирани" да извличат винаги лошите неща, а хубавите да ги игнорират. Усещам как хората все повече се вглъбяват по социалните мрежи (Facebook, Twitter, Instagram) като начин на контакт и комуникация. Там хората набързо обменят информация и намират такава, чатят със своите познати, виждат къде са били през уикендите и им драскат някой ред по случай някакъв повод (или ги "тагават" в масова картичка).

Тъжното е, че отпада все повече живата форма на комуникацията. Много се задоволяват само с някое статусче или да изкопират някоя умна мисъл, взета от друг човек или интернет! Започва постепенно да изчезва общуването под формата на разговор. Според мен реалната и смислена комуникация изисква разговор, да се провежда диалог и да се обменят чувства, емоции. Това нещо чрез интернет няма как да се получи. Макар, че сега се сещам за един вариант, който до една степен може да засити този "глад" на чувства и емоции. Става въпрос за видео общуването. Там хората поне успяват да се видят визуално и определено има тази емоция, която липсва ако само се пишат едни "сухи" думи.

Като добавя все по-забързаното ежедневие, накрая няма да усетим от къде ни е изтекъл живота. Тук телефоните спомагат доста за това развитие. Неоспоримо е, че смартфоните са вече винаги до нас. От тях "черпим" най-бързо и лесно информация за случващото се покрай нас, но и лесно ставаме зависими от тях. Това е една друга опасност, която се нарежда до вредните навици като цигари, алкохол и дори наркотици! Прекалено много време отделяме на "модерните" неща и забравяме за истинските. Хубаво е сами да си наложим едно правило, по-скоро може да се каже, че е умение и да го спазваме колкото можем. Умението да балансираме живота си. Винаги трябва да се целим в златната среда!

Замислете се за кои хора ви е грижа наистина. Тези, с които ви е приятно да общувате, дори да говорят само глупости. А защо не и за тези, с които бихте изкарали общуването в пълна тишина. Потърсете начин за да се виждате с тях, не спирайте срещите очи в очи, защото един ден така може да станем просто едни интроверти без желание за живот или да се превърнем в едни интернет "зомбита"!

Аз ще се замисля определено над написаното от мен, а вие?!


Прочетете още:


Смомби
Facebook

Снимка: pixabay.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар


All rights reserved © 2023 Ежедневието днес | Powered by peSho
Използването на материали от сайта без изрично разрешение на автора е забранено!
Protected by Copyscape