Телефон в колата

Опасната тенденция в мобилното комуникиране!


Сигурен съм, че почти няма шофьор, който да не ползва телефон в колата си. А по-лошото е, че много го ползват и докато са в движение. Реално това нещо си е равно на предумишлено убийство както и да го погледне човек! Само се замислете, колко време е нужно на човек да прочете един смс, пост в социалните мрежи или да отговори в месинджъра?! И това става по време на движение, а шофьор сте вие. Да, вие! Отговорността се пада пряко на вас...

Натрупаха ми се доста случки по пътищата. Харесва ми да ходя и го правя всекидневно. Избягвам градски транспорт и собствената кола (до колкото мога). Залагам на двата си крака за да минавам разстоянието до работа например. По този начин съм засичал мнозина по колите как отклоняват поглед към телефона и оставят на второ място пътната обстановка. В следствие, на което спират в последния момент, забравят да тръгват, хората подскачат на пешеходните пътеки за да не ги блъснат и т.н. Това за мен си е просто една руска ролетка, а в главната роля са хората зад волана.  

А сега си представете залисан шофьор да попадне на подобен пешеходец. Било то отново заради телефон или просто отвеяността да му е природна дарба! Белята се е опекла и започва едно чакане на линейка за да бъде белята сервирана на лекарите в спешното...

Така сме се разбързали всеки ден, че забравяме елементарни неща. Обновяването или прочитането на един статус в интернет може да изчака своя ред. По-важно е да сме адекватни, отговорни с поведението си.  
Нека за момент да се поставим на мястото на шофьорът:
- Добре знаем позициите (макар, че някои и това не знаят) на краката - ляв крак: съединител, десен крак: газ и спирачка.
До тук добре, но като включим и един телефон, на който отдаваме също внимание какво става по-нагоре.
- Едната ръка (предимно тази до скоростния лост) е заета да "чопли" по екрана и да сменя предавките, другата върти волана.
- А главата ни се върти като глобус за да може очите ни да се "тарколят" на всички посоки. В по-голям процент инстинктивно успяваме да се справим, докато очите ни не попаднат в "плен" не телефона!

Забелязвам, че порочната практика да се гледа в телефона по време на движение е стигнало и до автобусните шофьори. Човек с професионални умения и дълъг стаж зад кормилото, се отдава на "ръчкане" в телефона, а не си гледа пътя. Явно и тук скоростния лост е заменен с телефон в ръка. Интересно ми е какво толкова гледат като повечето от тях изпитат трудност дори да си отключат "умните телефони". Май забравят, че тяхната отговорност е дори по-голяма, защото возят хора. Белята става за секунда, драги ми господине, а дано ти мине!

***Написал съм го горе, но ще го повторя: Мисли отговорно, живей пълноценно!


Прочетете още:


Автомобил vs човек
Смомби

Снимка: pixabay.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар


All rights reserved © 2023 Ежедневието днес | Powered by peSho
Използването на материали от сайта без изрично разрешение на автора е забранено!
Protected by Copyscape