Футболът - начин на употреба

 

Знаем ли как се прави?!


Понеделник вечер, един футболен мач без кой знае какво значение разбули духовете. Очакваше се англичаните да дойдат и да си ни победят без много да си дават зор. За съжаление май така си и стана. Интрига нямаше, българските футболисти проспаха целия мач или по-скоро са били в някоя квартална кръчма (клуб) мисловно. Ама хич ги нямаше...



Но как се стигна до тези грозни сцени? Ами не беше много трудно ако се погледне състоянието на футболът у нас. Не е нужно да си някакъв луд фен или да ти е хоби, за да разбереш в какво състояние се намира спорта в България. Тук най-основното, което липсва са школите! Правят се мъчителни опити на неколцина така наречени школи, които се опитват да изкарат нещо качествено. Държавата в общи линии си е затворила очите и по-скоро го играе като лоша мащеха на всички деца, занимаващи се със спорт.

А момчетата преборили се да стигнат до мъжките състави на отборите си, обикновено "търкат" скамейката, защото се дава шанс на разни анонимни звезди от чужбина. То това си е бизнес де, вземат се едни хонорари, препродават се футболисти на килограм в други отбори. Младите таланти могат само да се молят на съдбата за да получат шанс и да се докажат. Още по-лошото е, че те самите губят кураж и интерес към футбола. Почва да ги влече ергенския живот. Мъкнат се по барове, където пушат и пият и евентуално си намират някоя куха кифла. Пък после се чудят, защо нямат достатъчно въздух да поддържат темпо по време на игра. То не напразно са си казали, че рибата се вмирисва от главата (тук главата се пада държавата).

Ето затова футболното ни първенство е на това положение. От-до отборите са пълна трагедия. Логично е това да се пренесе и в националния отбор. Който и да е треньор, положението не би се променило. Футболът тук е загнил! Въртят се уговорени мачове, спонсор на българското първенство е компания за спортни залагания, а по екипите гордо се е и промотират. Явно така си ни устройва и не намираме проблем в това. Ако намираме то е само на маса, докато псуваме и пием до зори.

И така нещата стигнаха до логичната си развръзка. Групичка футболни лумпени предизвикаха световен фурор. Така след лятото на '94-та година в САЩ, цял свят говори за българския футбол. Този път обаче нещата не са свързани толкова до играта на терена, а до българските фенове и за българина като цяло. България стана изкупителна жертва на борбата с расизма. Докато Турция напада Сирия, ние станахме държавата сочена с пръст. Държава, която е запазила еврейското си население след втората световна война стана за позор, тук живеел расизма!

Ако не се бе дигнал такъв шум по света мисля, че всеки след края на мача щеше да си спи спокойно и на другия ден щеше дори да е забравено. Все пак то си ни стана като навик да си ни "блъскат" къде клубно, къде национално с по шест на нула!

България отново е успешно опетнена пред света! Какво направи правителството ли? Ами поредната пародия на Бойко Борисов. Отново се намеси там, където не му е мястото. Нареди на Борислав Михайлов да си подаде оставката. Това за мен е една грешна намеса в българския футбол. Направи го със заплахи, че спирал финансиране и какво ли не още, докато Борислав Михайлов е президент на БФС. Така погледнато излиза, че държавата не може да се справи с десет пияни или дрогирани (а защо не и двете) хулигани. Националния стадион разполага с много добро видеонаблюдение, отделно съм сигурен, че полицията много добре си ги познава тези подобия на хора. Но като много други неща, дай да гледаме сеир и да стоим с ръце в джобовете!


Снимка: dsport.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар


All rights reserved © 2023 Ежедневието днес | Powered by peSho
Използването на материали от сайта без изрично разрешение на автора е забранено!
Protected by Copyscape