Утрото

Всеки се сеща за поговорката "утрото е по-мъдро от вечерта", но колко от нас се замислят в дълбочината на тези думи. Обикновено го използваме като завършек на изречение или случка. На следващия ден дори не се сещаме какво сме изрекли и подминаваме появилата се компрометирана ситуация. Така я оставяме да "заседне" във времето без да бъде изчистена от нашия жизнен път.

Доказано е, че утрото наистина е по-мъдро. Трябва да оставим нашите проблеми да отлежат една нощ, докато в същото време взимаме нашия добър нощен сън. Той ни помага на сутринта да подобрим нашите познавателни качества и усилва умението ни да разсъждаваме. Това се дължи на REM фаза на съня, тя се нарича още "креативен сън". Именно тогава ние хората сънуваме. REM фазата спомага на мозъка да обединява спомените през деня (повече за сънищата може да разберете тук). Доказано е, че основната роля за решение на проблемите е умението да се адаптира един проблем към друг. А когато намерим логическа връзка, нещата започват да придобиват по-прост характер, очевиден.

Всеки ден се изправяме пред възможността да вземаме решения. Къде те са само битови, къде маловажни, но всички те ни изграждат като човек. Оформят характера ни. Подготвят ни за важните решения, които често се налага първо да ги премислим преди да действаме. Първосигналните действия могат да ни докарат до излишни терзания след определен период от време. Разбираемо е, че понякога се налага на момента да направим избор и тогава нещото, което би ни помогнало е точно натрупания опит. Но и не трябва да забравяме да се придържаме към основното: преди да вземем решение е нужно първо да премислим нещата!

С тази кратка статия искам да обърна внимание на хората със способността да нападат и обиждат първосигнално. Както и към тези, които винаги бързат да вземат решение било то за нова маса или ново жилище. Преди да предприемате обидно действие към някой се замислете първо вие "колко струвате". Замислете се каква съдба носи той/тя със себе си. Какво бреме има насъбрано. Хора сме и нямаме право да съдим, когато някой допусне грешка. Утре ние можем да сме на мястото на съдения. По-добре да изчакаме да дойде утрото, когато ще сме премислели нещата. Създалата се ситуация по-рано може вече да я виждаме по друг начин. Да спестим още болка или негативни чувства отправени към този човек, защото с ефекта на бумеранга това ще се върне и при нас!

*** Запомнете, че поговорките не са случайни, те са изживени!




Прочетете още:


По средата
Истинското "Аз"
Право на избор
На къде духа вятърът?
Слагам сериозната вратовръзка
Безчувствието, което ни разболява
Защо е толкова шумно, когато пазим тишина?







Снимка: pixabay.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар


All rights reserved © 2023 Ежедневието днес | Powered by peSho
Използването на материали от сайта без изрично разрешение на автора е забранено!
Protected by Copyscape