Телефонни измамници

  Да си телефонен измамник в една от най-бедните европейски страни звучи смехотворно. Но какво се оказва всъщност на практика?


  Незнайно как и от къде всеки втори пенсионер има доста прилична сума пари, която с лека ръка хвърля през балкона или поставя на пейки и до казани. Оказва се, че няколко хиляди лева не са проблем за възрастните хора след като така лековерно се отказват от тях. Ето и един фрапиращ случай:


  А тук и тук ще дам не само примери, а и съвети как да се предпазим от тези измами!
  Измамниците умело влизат в роля и успяват да разклатят психиката на нашите родители, баби и дядовци без капка съчувствие. Когато видят, че човекът зад слушалката "захапе въдицата", започват да го изнудват и разчитат на първоначалния шок. Това е най-срещания метод на тези престъпления.

Като почти на 100% измамниците са цигани (които явно имат здрав гръб зад себе си).

  Измамниците са профилирани и се занимават единствено с тези престъпления. Имат добра организация и структура. Възползват се от социално слабите хора в Северна България като срещу 40-50лв. дадени им на ръка се съгласяват да им бъдат регистрирани сим карти на тяхно име. Като се сметне, че наказателната отговорност е между 1 до 6 години, тези измамници не се страхуват дори ако бъдат заловени. Не срещат и трудност срещу определена сума пари да бъдат освидетелствани медицински и така да избегнат затвора.

  Като са ясни тези факти не ни остава друго освен да говорим с нашите роднини. Трябва постоянно да обясняваме от какво да се пазят. Да се изградят навици за съмнение и че няма как ако сме пострадали, изведнъж по телефона да искаме хиляди левове и то зарязани пред някоя пейка. Както и никой полицай не би искал, а и няма право да взима пари така с лека ръка. Даването на определена сума пари не може да спре наказателно производство.

Похватите са много, методите различни. Задължително темата за телефонните измамници трябва да стане водеща когато се виждаме с роднини! 




Пояснителни страници: https://www.vesti.bg/, http://news.bnt.bg/
Снимка: news.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар


All rights reserved © 2023 Ежедневието днес | Powered by peSho
Използването на материали от сайта без изрично разрешение на автора е забранено!
Protected by Copyscape