Форумни герои


  

Предполагам, че повечето от вас вече са срещали подобни личности.


Това са личности, които скрити зад псевдоним, се изявяват в интернет пространството като изключително способни и компетентни във всяка една област, която коментират и дори са готови да спорят ако някой не е съгласен с тях. 






Как да ги разпознаем и как да се предпазим от псевдо "героите"?


     Има доста типове форумисти, ето и няколко примера:
  • Едни се мислят за патриоти. Макар, че телефона им звъни с някоя чалгарска песен и разбирането им за живот е да седнат на масата, отрупана с ракия и мезе, която старателно е приготвена от техните жени. С две думи ракиени патриоти.
  • Други можем да ги определим като идиоти. Където и да ги забележим, те тръгват и спират с псувни. За стил на писане използват  универсалната "шльоковица"
  • Самозабравилият се българин зад граница. Тук за мен има два типа: жертвата и "бизнесмена"
  1. Жертвата гордо пишещ на латиница на места само с главни букви за повече "тежест" се вайка за всичко случващо се в България. Често съжалява, че не е напуснал по-рано страната си за да се спаси от глада и мизерията.  
  2. "Бизнесменът" се хвали придобития опит в чужбина, като гледа и презрително хората, които още стоят в България. С голямо желание ще сподели как в чужбина кадърните като него имат шанс да се изявят. Как всички са толерантни и спазват законите, доброто се оценя, а лошото наказва. Никога не иска да се връща в родината си, но не му пречи да си похарчи парите тук.
  • Интернет тролове. "Те публикуват противоречиви, провокиращи или извън темата съобщения във Фейсбук, в онлайн форуми, стаи за разговори, блогове, коментари към вестникарски статии и др., с основна цел да предизвика емоционален отговор от другите потребители, да ги провокира или тормози, или просто да попречи на нормалния тон на водения разговор. Троловете могат да бъдат хора, които искат да привлекат вниманието върху своята персона или фанатично вярващи в нещо".*

     В реалния живот може да ги познаете:

  1. В задръстванията по кръстовищата, те минават отпред без значение дали ви засичат или пречат на останалите. Явно си мислят, че са открили решение против задръстването и не искат да го споделят с други, а просто го показват.
  2. В магазините винаги пререждат, защото имат много по-важна работа от някакво си чакане.
  3. На опашките пред лекарските кабинети влизат първи, защото "имали само да питат нещо".
На теория изглеждат като най-големите тарикати, защото анонимността в интернет предразполага към безотговорност. Там детското в тях се отключва. Мислят си, че няма кой да ги накаже. На практика и с примерите в ежедневието се оказва, че те смесват реалния живот с виртуалния. 

Така след всичките тези геройства идва един момент, в който "си намират майстора".

Универсалният лек за такива хора е безразличието. Тогава има най-голям процент на "самоунищожение" при тях. Освен ако не е засегнато здравето на друг човек. Ако има такава опасност, вече се налага намеса от едни добри хора, които им предоставят безплатно "специални бели ризи" и си ги прибират на топло.
Общо взето като ти липсват първите седем години, то ти липсват във всичко! Този процес е необратим, а вредите много.

Броя на форумните герои се увеличава драстично. Като нашата задача е да ги различаваме, да бъдем бдителни и да опазим здраве си!




Пояснителна страница: https://bg.wikipedia.org/
Снимка: newstatesman.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар


All rights reserved © 2023 Ежедневието днес | Powered by peSho
Използването на материали от сайта без изрично разрешение на автора е забранено!
Protected by Copyscape