Инфлуенсър

Що е то?


Неотдавна започна да ми се набива постоянно думата инфлуенсър. Може би заради това сметнах за нужно да напиша някой друг ред. А какво означава инфлуенсър? Буквално означава човек със силно влияние в социалните мрежи. Всъщност много последователи в социалните мрежи не гарантира, че от всеки става търсен инфлуенсър. За да се определя човек като такъв, той трябва да има много последователи, които взимат под внимание начина му на живот, мнението му, неговите навици или като цяло начина му на живот.

Живеем в свят, в който социалните мрежи заемат голяма част от живота на хората. Точно заради това инфлуенсър реално може да стане всеки един обикновен човек. Това се забелязва умело от мениджърите на много компании и така се заражда influencer marketing  - неговата цел е да задвижва продажби, а това се оказва "игра" с неограничени възможности. Онлайн инфлуенсърите разполагат с огромен брой последователи, което в съвременния свят това е огромна сила. За много хора тази "работа" се превръща в предпочитана, защото освен, че печелят пари, те стоят по цял ден в социалните мрежи. Следователно една обикновена препоръка на даден продукт от инфлуенсър се превръща в успешно сътрудничество между рекламодател и човека. Казват, че един истински инфлуенсър не следва трендове, защото той ги създава!

Негативното в случая


Все пак живеем на балканите, манталитетът ни се предава като генетичен код, независимо от коя точно държава сме. Способни сме всяко едно нещо да го разваляме, изкривяваме като предназначение и да го обръщаме на едно чесане на Егото! Лично аз съм виждал няколко отрицателни маниакални състояния като:

  • Хора, вглъбени в живота си, но не реалния, а виртуалния.
  •  Забравят, че не всичко се върти в няколко сайта и щракане по клавиатурата или с качване на снимки. 
  • Губи се връзка с реално случващото се покрай тях. 
  • Приемат живота си в социалните мрежи като по-важен от реалния. 
  • Започват да странят от всичко като Егото им се крепи на шепа последователи. 
  • Загубата на тези последователи довеждат до психични разстройства. 

    Предполагам, че много от вас познават по един или няколко личности с такива признаци на поведение. Разлика между тях и сектантите поне аз не виждам. Еднакво вредни са както за себе си, така и за околните. За съжаление съм на мнение, че този проблем ще продължава да расте и той ще се нареди като основен за нашето население. Тази вълна от виртуален социален живот е напът да потопи след себе си и без кой знае какви усилия интровертите. Според мен интровертите ще намерят известна доза спокойствие, което е само една заблуда и с времето нещата могат да ескалират в друга посока. Ако тези хора под някакъв вид са семейни или имат човек до себе си, няма да е трудно да развият и параноидна психоза. А от тук сами довършете мисълта ми, какъв изход може да има това...

    Интернетът и социалните мрежи/контакти вече не трябва да ги разглеждаме като нещо безобидно и разтоварващо. Те се превърнаха в един нов свят, пълен с много на брой "капани". Трябва да проявяваме мъдрост и правилен подход. Бъдете по-бдителни и се пазете!


    Прочетете още:


    Смомби
    Форумни герои
    По пътя за психото
    Сектите - тихата прокоба

    Снимки: pixabay.com

    2 коментара:

    1. Здравейте, къде отиде "Питай ме некое друго въпросче"? Щеше да ми е интересно.

      ОтговорИзтриване
      Отговори
      1. Тази тема е само на работно заглавие и дано да я довърша скоро. Бе пусната по погрешка, но ще я има и нея! ;)

        Изтриване


    All rights reserved © 2023 Ежедневието днес | Powered by peSho
    Използването на материали от сайта без изрично разрешение на автора е забранено!
    Protected by Copyscape