Образована неграмотност

  Прочетох в едно интервю, че колкото са по-образовани хората, толкова раждаемостта е по-ниска. Ситуацията не само у нас, но и в цяла Европа е подобна. При нас обаче тази тенденция може да бъде пагубна за нацията (ако изобщо някой го вълнува). Това нещо ме накара да си спомня една моя отдавна родена мисъл:

Ако чакаме кариерното си развитие и да се наживеем като мислим егоистично само за нас, то някой ден нашите деца няма да имат радостта да се запознаят със своите баби и дядовци. По простата причина, че границата на смъртността се стопява, а хората започнаха да мислят за деца като са вече по на 40 години. Когато вече са изградили някаква кариера и се сетят, макар и леко късно за поколение. Други оставят нещата на самотек и си чакат нещата да станат съвсем случайно, освен ако в паниката не изберат да прекъснат един нов живот.

  Нещата за мен трябва да вървят паралелно. Трябва да се намира начин за осъществяването и на двете неща: кариера и деца. Трудно е няма спор, но това е живота и е нужно да го изживеем пълноценно. Малко на шега мога да кажа, че явно циганите ги разбират повече нещата от нас. Тъпи и безсмислени хлебарки ама с голям брой наследници. А сега се замислете с тази тенденция какво ще последва България след още няколко поколения? Мога от части да отговоря, че няма да е нищо хубаво...

  Не разбирам защо хората все повече възприемат правенето на деца, не за да им се радват и да създават поколение, а като единствения възможен останал начин за забавление и запълване на време. Дори и като задължение, че нали уж така трябвало. Това мислене е толкова грешно за мен и със сигурност ще окаже влияние върху мирогледа в отглеждането на детето в бъдеще.

  Има и друг недостатък на егоизма на хората. Ако на 40 години все пак успеят да станат родители (изключвам ако е имало причина да стане чак на тази възраст), то когато детето тръгне на училище ще се окаже, че все едно на родителската присъстват бабата или дядото. Не става дума за това дали е срамно, а че тогава най-вероятно ще разберат тези хора колко години може да изпуснат с детето в бъдеще. Защото годините си минават и не прощават. Когато децата станат на 20 години те ще са на 60 години, а не на 40-45 години.

Дано хората се досетят, че ако няма продължение на рода това ще доведе и до край на родословното дърво. Нека не бъдем образовано неграмотни, а да поемем социалната си отговорност!



Прочетете още:


Нашите деца


Снимка: pixabay.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар


All rights reserved © 2023 Ежедневието днес | Powered by peSho
Използването на материали от сайта без изрично разрешение на автора е забранено!
Protected by Copyscape