Нашите деца

     Какво се случва с  нашите деца и къде сбъркахме?


    Емоционалното здраве на децата ни в днешно време е силно застрашено. Това оказва голямо значение върху начина им на живот. Ние родителите сме отговорни за това. Емоционалните проблеми до голяма степен са провокирани от липсата на внимание и начин на възпитание.

"Психическите, психологическите и емоционалните проблеми причиняват повече увреждания от всички физически здравословни проблеми, взети заедно."
 
    Не е достатъчно само да се роди едно дете.
  • Трябва да се изгради силна връзка в семейството, а не да се оставя непрекъснато в ръцете на иначе така грижовните баби и дядовци. 
  • Ергенския живот от близкото минало или гонене на кариера е нужно да се замени с балансирана връзка с детето. 
  • Възпитанието трябва да се гради върху ясно очертани граници на допустимото поведение и съответния контрол. 
  • Детето трябва да се научи на отговорност.

    Една от лошите тенденции, която виждам и сам съм се хващал е, че не успявам да балансирам вниманието си у дома между нуждите на детето ми и собствените си нужди от почивка. Пример за това е, че се вторачвам в телефона след работен ден или работа в къщи. Взех решение обаче да оставя телефона в друга стая. Защото честото ми изолиране може да доведе до скъсването на връзката между мен и детето ми.

   Съществуват и друг тип родители. Те оставят децата да се качат върху главите им. Много груба грешка е да се внуши на детето, че каквото поиска, му се полага по право, както и че то не е длъжно да носи отговорност за постъпките си.

     Нашите деца имат нужда от помощта и грижата на възрастния човек, но без да се вдетиняваме. Прекаленото глезене или угаждане може да доведе само до негативи за него. Трябва да се създаде правилния баланс между желанията и необходимостите на детето. Това ще им помогне в бъдеще.

   Не трябва да забравяме и нашето поведение пред тях. На каквото и да ги учим, както и да ги възпитаваме, ако ние не им дадем пример за добро поведение, то всичко се обезсмисля. Нашите деца копират всичко, което видят от нас, защото за тях сме модел за подражание. Децата ни трябва да повярват, че мечтите се сбъдват и че ние самите сме режисьори на живота си.



Пояснителни страници:





Снимка: pixabay.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар


All rights reserved © 2023 Ежедневието днес | Powered by peSho
Използването на материали от сайта без изрично разрешение на автора е забранено!
Protected by Copyscape