Приятел не е равно на познат!

Има ли истинско приятелство?


  За да си отговорим на този въпрос, ние трябва да разберем разлика между думите приятел и познат.    

  Да имаш истински приятели си е богатство в днешно време. А определението за това е сложно. Приятелството е една чиста енергия между хората. Всяко приятелство е уникално, защото всички хора са уникални сами по себе си с действията и мисли си. Различните прояви на приятелство се променят по отношение на степента на близост между хората. А ето и една мисъл на Аристотел за приятелството, с която съм абсолютно съгласен:

"Какво е приятелят? Това е една душа, живееща в две тела."

  Истинското приятелство се ражда в повечето случаи от ранна детска възраст. Естествено не е изключено да стане и в зряла възраст, но тогава хората са по-обременени и започват да търсят ползите пред това да са искрени с другия и да оценят неговата личност. От тук и поговорката "Приятел в нужда се познава" започва да  губи своя чар и да се ползва лицемерно. Помощта при нужда е само следствие от приятелството, а не е причина за него. Много е глупаво и двулично хората да се самоуспокояват, че безразличното приятелско отношение ще бъде заличено след отзоваване от тяхна страна в момент на нужда и това ще ги превърне в приятели! Приятелството не се продава и няма цена.

Истинските приятели никога не чакат да им поискаме помощ! 

  Независимо от обстоятелствата, те са готови да протегнат ръка винаги за нас като оставят дори собствените си проблеми на заден план. Но не ни и търсят само когато имаме проблеми.

     Приятелите:
  • искат да са до нас и когато са силни и щастливи за да го споделят с вас. 
  • ни разбират без думи. 
  • влизат в настроението ни без да се чувстват като отдушници.
  • ни критикуват  по такъв начин, че да ни надъхват. 
  • могат да ни разсмеят толкова истински, че да забравим как се диша.
     
  Приятелите имат способността да изградят около нас една среда, в която да сме сигурни в действията си, да следваме мечтите си, да се почувстваме специални и най-вече да вярваме в себе си!

  Приятелството го има и тогава, когато се смеем на едни и същи глупости. Този смях идва толкова естествено, че дори се чудим дали някога ще спре. Приятелите могат да се шегуват с нас за много неща, но знаят, че няма как да ни засегнат с това. Те никога не биха искали да ни наранят истински. За тях е много важно да се чувстваме комфортно и приятно в компанията им.

  С приятелите може да споделяме и най-дълбоките си тайни. Не се страхуваме от порицание или от това, че тайните могат да "излязат на бял свят". Те ще бъдат пазени толкова дълго, колкото ние им кажем и искаме. Приятелите никога не си правят сметка на това, колко са ни помогнали или са били до нас. Те ще се радват, че са били от полза. И няма да очакват реванш от нас. Дори да са самотни, ще се радват ако ние не сме. Ще запълват всяка наша празнота.

Приятелите са дар от Бог, нещо така истинско и ценно. Трябва да сме им истински благодарни, че са част от нашия живот и го изпълват с позитивна енергия.

П.П.

Мога да дам още не малко примери за приятелите, но оставям всеки от вас индивидуално да се замисли и оцени богатството, което му е дадено!



А за фон може да слушате тази качествена българска песен:




Снимка: pixabay.com

All rights reserved © 2023 Ежедневието днес | Powered by peSho
Използването на материали от сайта без изрично разрешение на автора е забранено!
Protected by Copyscape