Порода "бивш пушач"

Една нестихваща мода

 

Какво означава да си пушач и има ли такава порода като "бивш пушач"? Защо хора пушили по една кутия на ден в продължение на 15 години се приемат за непушачи след направена няколкомесечна пауза от цигарения дим? И как непушачите могат да "оцелеят" в свят пълен с цигарената отрова?


 
Докато си мислих по тези въпроси се натъкнах на една статия в интернет, която е озаглавена:


От нея става ясно, че:

Около 80% от всички смъртни случаи, предизвикани от белодробна болест, са причинени от цигарите; тютюнопушенето влошава състоянието на костите и намалява плътността им; пушенето дори само на 5 цигари дневно намалява растежа на белодробната функция при тийнейджърите и т.н.

Както и още двадесет и три факта описани в статията, които всеки трябва да прочете. След нейното прочитане за пореден път се чудя, защо хората така целенасочено се тровят? Или е по-лесно да се живее в тази ситуация буквално ден за ден.


Тези факти наистина са стряскащи, но не и за пушачите. Не могат да осъзнаят как вредят и на непушачите като не се замислят, че пасивното пушене дори е и по-вредно. Не спазват наложените ограничения и места, на които е забранено да се пуши. И всичко това заради една така ценна цигара за тях.

Идва обаче един момент, в който се осъзнават било то и след рутинен преглед при лекаря. Решават да спрат с цигарите и от тук нататък те се мислят за непушачи. Обаче негативното действие върху организма си остава. Отпочинал от всекидневната отрова, организмът се съвзема до някаква степен, дава по-добри резултати от последвалите изследвания. Така гордият със себе си "непушач" решава да се остави в ръцете на цигарите до края на дните си независимо от последиците (нали все пак един живот се живее...).

Непушачите за съжаление са най-големите потърпевши. Спасението е да се отцепят на моменти от почти всички свои познати и да променят изцяло ежедневието си. Трябва да поставят здравето си пред това да се излагат постоянно на цигарен дим. Лошата практика се вижда навсякъде. За пушачите всяко едно място е позволено да запалят цигара, било то работно място, обществените спирки, по парковете (дори  и пред малки деца), заведенията, в квартирата или собствения си дом пред цялото семейство. Лекарите дори съветват да не се купуват коли и домове, принадлежащи на пушачи, тъй като тези жилища са силно токсични.


Ако обаче им се направи забележка или се проведе диалог с тях заради постъпките им, те се чувстват нападнати. Веднага първосигнално се защитават и оправдават или просто не обръщат внимание на забележката, която им е направена като гледат високомерно на ситуацията. Наблюдава се едно изкривено огледало, в което хората трябва да се съобразяват с тровещия ги!

Освен прилагането на закона е нужно неговото актуализиране и добавяне на още мерки за намаляването на цигарения дим. Трябва драстично да се увеличат санкциите по размер за да се стреснат и възпитат пушачите. Също така може да им се повишат здравните осигуровки. Обаче липсват и съвестни служители, които да извършват проверки и да глобяват. За това не е редно винаги да чакаме някой да оправи нещата. Трябва да има и твърда позиция от страна на  непушачите. Осъществяването на повече дискусии и кампании за показването на вредата от цигарите и цигарения дим ще има ефект върху мисленето на пушачите. Ако се откажем от ходенето в опушени заведения и изберем места, който не са, ще покажем ясната си потребителска позиция. Трябва да сме отговорни, силни и да се чувстваме свободни, а не спасението ни от цигарите да прилича на бягство от реалността!

**Заради своята безотговорност и липса на чувство за самосъхранение в днешно време, породата "бивш пушач" си остава мираж...




Пояснителни страници: https://dama.bg/https://trafficnews.bg/, https://www.vesti.bg/
Снимка: linkedin.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар


All rights reserved © 2023 Ежедневието днес | Powered by peSho
Използването на материали от сайта без изрично разрешение на автора е забранено!
Protected by Copyscape