Нямам време за…

Извънредно положение


И изведнъж времето спря!



След обявяването на извънредното положение в страната ни много неща в нея просто спряха. Реорганизираха се учебните процеси, преструктурираха се работните места, много хора бяха съкратени. Предстоят тежки времена за много фирми в малкия и среден частен бизнес. Нещата вече няма как да бъдат същите!



В началото като чух за тази зараза много не вярвах, че тя ще "излезе" от Китай или ако това стане, то това ще се ограничи с неколцина държави. Лабораторно или не фактите са си еднозначни. Успяха с един експеримент за подчинение на цялото човечество. Бунтарите бяха третирани като долни престъпници или вирусът успяваше успешно да се справи с тях...

Аз и моето семейство мога да кажа, че спазваме социалната изолация, но няма как да се лишим от слънчевите лъчи и от заобикалящото ни тепе до нас. Естествено гледаме да не прекаляваме с волностите и така да си донесем вирус вкъщи. След кратка отпуска в началото на извънредното положение, аз се върнах на работа, но обикновено по обед си бях у дома. Точно това ми даде достатъчно възможности за да довърша неща, които все отпадаха поради липса свободно време. Неща като пребоядисване на хола или слагане на плот на терасата си дочакаха момента. Покрай това си подновихме "Балкон Градината" (както си я наричам аз), поразтребихме малко у дома, в гаража и положих един ламинат за цвят... Това са част от свършените нещата, които ми идват на прима виста.


И докато голям брой упрекват управляващите за всяване на паника, аз смятам, че те нямаха избор за различен подход. Превърнали сме се в самостоятелна единица на дишащ егоизъм. Тук не е важно коя партия е на власт. На първо място е собствената ни отговорност. В един момент се разбра, че не сме толкова бедни, колкото се жалехме. Всичко що се прибра от чужбина едва ли го е карало на празни джобове и на въздух. Или тукашните бедняци, които изграбваха големите хипермаркети като някакви зомбита. Хвана ги страх повече за собствения задник (в буквален смисъл), отколкото за здравето си. Казва им се да избягват излизанията, а аз виждах точно обратното. И вместо да подкрепят поне малките квартални магазинчета, които най-вероятно се държат от обикновени български граждани, масово се тръгна по големите "играчи" на пазара с чуждестранни собственици!

Тази пандемия ни накара да позабавим забързаното си ежедневие. Смятам, че на много от вас им се е отдала възможността да свършат нещо полезно за себе си и за своите роднини. Предполагам, че и не малко са се замислили за здравословното си състояние като изключа гореизброените примери за безотговорност. Черни овце има във всяко стадо. По-важното е да преобладават трезвомислещи хора. Хора, които успешно показват, че можем да се мобилизираме и да излезем колкото се може по-незасегнати от форсмажорните обстоятелства. Именно сега ще се види колко сме отговорни. Сумати хора лъгаха по КПП-тата с фалшиви декларации, а сега след отпадането им ще се разбере какво ни чака в близко бъдеще. Дали ще нагазим яко в калта или ще си изтупаме дрехите и ще станем една идея по-добри хора...!? 

Снимки: pixabay.com,  личен архив

Няма коментари:

Публикуване на коментар


All rights reserved © 2023 Ежедневието днес | Powered by peSho
Използването на материали от сайта без изрично разрешение на автора е забранено!
Protected by Copyscape