COVID-19

 

Пандемия от нов вид 



Сдържах се повече от два месеца да пиша по тази тема, но нещата никак не отиват на добре. Реших да си "изпея" каквото ми е на душата, че не се знае какво ме очаква в близко бъдеще. Никой не е защитен, а здравеопазването в нашата страна е доста крехко.



Но какво всъщност е COVID19?


Това е нов вид коронавирус непознат на света до сега. Симптомите са грипоподобни - треска, кашлица, мускулни болки, отпадналост. И подобно на грипа се предава по въздушно-капков път. До тук нищо ново и направо да се чуди човек каква е тази истерия. Лошото сега е, че при COVID19 няма намерено лекарство. Антибиотиците не помагат, защото става въпрос за вирусна пневмония. Заразяването е много по-лесно и протича много по-агресивно. А най-лошото е, че няма никакви изразени симптоми при заразените хора близо две седмици. Така те стават доста опасни вирусоносители. Лекарите за сега се надяват главно на имунната система да се справи сама с този вирус като изгради антитела след това. Починалите при този вирус са значително повече и се дължи главно на придружаващите заболявания на хората, които в по-голям брой за сега са при хората в напреднала възраст.

Личната ми борба с невидимия "враг"

След като обявиха неизбежното, че вирусът вече е в България, на следващия ден разбрах, че трябва да изляза в принудителен отпуск за пет дни. Бях съгласен с това, но ми е ясно, че това нещо няма да ме "спаси". Нищо няма да е свършило след седмица, та дори е ясно, че ще станат нещата още по-зле. Сега обаче започнах да обръщам внимание на чистотата на ръцете си дори до болестно състояние. Имам чувството, че съм стерилен от-до. А и успешно се превръщам антисоциален, интровертен тип! С друго за сега не мога да помогна за справянето с този съмнителен вирус.

Като казах съмнителен се сетих, че четох в един *сайт как в природата не може да има наведнъж четири толкова грамотно и правилно подредени белтъка от HIV1, както е при коронавируса. И си мисля, кой успя този път така да "изтърве коня"? За мен това си е чиста проба на едно ужасяващо биологично оръжие! Но сега не е важно какво мисля толкова, а трябва да гледам как да опазя хората, на които държа. Старая се да нямам близък контакт с тях колкото мога и да поставям как трябва да се пазят.

Какво успях да видя, чуя и прочета през тази една седмица? 


Смело мога да кажа, че с България е свършено ако наистина се пусне едно биологично оръжие. Едни ще обясняват как животът им е минал и не им пука, други ще се правят на остроумни и видиш ли, кои са те да им казват какво да правят...!? Бързо забравиха как маса народ се е прекланял пред един отровен строй и тогава тихичко са изпълнявали каквото им кажат другарите. Бутат се по големите хипермаркети и пазаруват наистина като за последно макар да им е обяснено, че няма смисъл от това нещо сега. Вместо да има социална изолация и да се спазват призивите да си стоим по домовете, аз виждам точно обратното. В началото на забраната засягаща магазините много от тях все още работиха. Хората и до сега си се разхождат навън. Събират се пред блокове на раздумка. Картинката е пъстра както настъпилата пролет. Както бих казал накратко - положението е бом-бок!

***Хора, осъзнайте се! Ако не ви пука за вас поне помислете за вашите роднини и близки. Толкова ли не можете да стиснете зъби за да се пребори това нещо. Става въпрос за няколко седмици изолация, а не години. Като правите напук не наказвате политиците, а вашите мили същества. Помислете за вашите майки и бащи, баби и дядовци, синове и дъщери, за внуците! Не бъдете егоисти. Ако на вас не ви се живее не е това начина да го показвате!!!

Аз ще опитам да предпазя себе си и моите близки с отговорни решения. И пак не мисля, че ще успея на 100%, но поне няма да ми тежи на съвестта!

И не на последно място - ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ!


Снимка: bpost.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар


All rights reserved © 2023 Ежедневието днес | Powered by peSho
Използването на материали от сайта без изрично разрешение на автора е забранено!
Protected by Copyscape