Балкански синдром

Да си беден, но да живееш като богат!


Парадоксално, но факт. Може би това ни е от генетичния код или ни е внедрен още след раждането. Истина е обаче, че точно хората с малки възможности се опитват по всячески начин да покажат пред останалите, че имат добро социално положение. Изтъкват една изкуствена показност само и само да не ги сметнат от "нисшата" класа. Те се срамуват от себе си и се гневят от това, че не са родени богати!

От тези и още неколцина "придобити" качества се сформира един завършен вид - комплексар (човек с психологични проблеми, с непрестанно желание да се доказва, както и да омаловажава другите)! А това нещо няма пол, успешно се упражнява както от жените, така и от мъжете. Тези хора са агресивни, но по принцип не нападат вербално останалите, защото обикновено имат беден културен речник.

А каква е разликата между тях и нормалните хора?

Те изграждат един фалшив образ като повечето от тях дори си вярват, че е истински. Показват охолен живот без грам покритие. Купуват скъпи коли и дрехи, които няма как да си ги позволят, винаги се целят да имат последни модели смартфони и други ИТ джаджи. Като честа причина за вземане на кредит е именно заради това. В сравнение с тях, хората, които могат да си позволят премерен лукс според доходите си, живеят разумно. Карат нормални коли, обличат се подобаващо и харчат разумни пари за качествена храна.

Стига се до един момент, в който хората с възможности живеят нормално, а тези без такива, притежават вещи, които не отговарят на статута им. Те са склонни чрез кредити или с помощ от "мама и тате" да замаскирват, че едвам свързват двата края и нямат нищо в хладилника. Такива хора винаги ще си останат бедни. Те не знаят как да управляват парите и живота си (за разлика от ерудираните хора, които успешно се справят с това). Дори да разполагат с голяма сума пари, те ще я "унищожат" за отрицателно време.

Странна държава сме. Уж сме с най-ниската минимална заплата, а като се огледам по пътищата е претъпкано от автомобили и то често не са от тип "бракма". Ако ще и за вестник да се отиде се прави с колата. Кафета и кръчми перманентно са пълни и за капак от цигарен дим не се диша. Хранителните магазини са с постоянен човекопоток в по-голямата си част на работното време. Всеки държи в дома си по няколко телефона, поне един таблет, компютър или лаптоп. Пръскат се безбожни пари за вече модерните парти центрове, балове (за самите облекла за баловете).

***И за да има цветен завършек историята, бедните пенсионери в България хвърлят торби с пари през прозорците, защото някой им е казал да го направят. А до скоро се търкаха и "златни" билетчета "до откат"!



Прочетете още:


Какъв е българският манталитет?
Телефонни измамници

Снимка: madisonadvisors.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар


All rights reserved © 2023 Ежедневието днес | Powered by peSho
Използването на материали от сайта без изрично разрешение на автора е забранено!
Protected by Copyscape