Дишаме ли?

 "Умната" политика на тия "горе"!



Дойде зимния сезон, паднаха мъглите и въздухът си стана направо отровен. Съвсем очаквано за мен, а съм сигурен, че едва ли съм сам в тези си мисли. Каква изненада, нали? Когато отворим прозорците за да влезе свеж въздух, всъщност изкарваме свежия въздух навън. А за нас си остава отровата, която се "отглежда" под открито небе!


Какво се тръби по медиите вече от няколко години? Основния замърсител е бил ясен, автомобилите. Имали сме голям брой коли на глава от населението. По-скоро имаме голям брой таратайки, но това е друга тема. Промениха една, две алинеи на някакво законче за да оправдаят поскъпването на данъците за автомобилите. Така през топлите месеци всичко си "заспа". Станахме спокойни, че ще имаме едва ли не кристално чист въздух.

Е, вижда се, че автомобилите са само част от проблема, но в никакъв случай не са в основата му. Всеки един от нас има роднини, приятели, познати, които се отопляват на дърва и въглища. Сега нека се замислим и колко бедни хора се отопляват по същия начин, но с разликата, че в печките тъпчат предимно всякакъв вид боклук изкарващ пламък. Те едва ли подозират, че тези отпадъци нито ги топлят, нито им носи друг вид облага. Резултатът е само замърсяване на околната среда и вреда върху хората. А за така обичаните европейски мангалчета и дума да не става, че пак ще погазим някоя европейска наредба, закон за интеграция... Същите тези, от които в родния ми град Пловдив, виждам често облаци от черен дим, идващ от горене на гуми и други отпадъци.

И да, това се знае много добре от властите, че се прави от тях. Циганите не се крият. Горят и бутат отпадъци за по-лесно (където е възможно) направо в р. Марица. Тези мекотели да са изяли някоя друга глобичка, която естествено не се и заплаща дори. Все пак са бедни и нямат  къде да живеят. Иначе незаконни колибки не липсват изобщо.

Проверки трябват, проверки! И те да са постоянни, а не регулярни. Съмнява ме да има някой завод, стреснат от глоба. Или пък строителна компания да се "впрегне" и да не носи толкова вреди от дейността си около строежите.

Все пак трябва да се отбележи, че се правят опити за намаляването на мръсния въздух. Обяви се кампания за безплатна подмяна на старите печки, но реално ефект може да видим през следващия отоплителен период. Отпускат се средства за поставяне на филтри по комините. Но този лъч надежда към по-чист въздух отново се случва след като от ЕС ни "ръчкат" ли "ръчкат". Явно на нас си ни е добре да се давим от този смог и да живеем година за година...


Снимка: ardec.ca

Няма коментари:

Публикуване на коментар


All rights reserved © 2023 Ежедневието днес | Powered by peSho
Използването на материали от сайта без изрично разрешение на автора е забранено!
Protected by Copyscape