Зелен коридор, сбъркана държава

Зелен коридор
Има нещо сбъркано в нас!

Преди няколко дни правителството взе поредното си недоизмислено решение. Естествено, то беше променяно няколко пъти и в края на краищата обърка по-голямата част от народа. Да, става дума за зеления коридор въведен в ползва на възрастните хора над 65 години. Добра идея, лошо изпълнение! Първо ограничиха пенсионерите да пазаруват само в диапазона от 08-10:00 часа, след това добавиха и от 13:30-16:30 часа. Последва вълна от недоволство и управниците сметнаха за добре да замажат нещата с окончателния вариант, който обезсмисля всичко.


Защо мисля така ли? Ами много е просто и логично. Питам се аз, къде е логиката да ограничаваш по-младите при положение, че на пенсионерите им е позволено да пазаруват през цялото време? Нима ще се спрат след 10:00ч. или след 16:30ч.!? Малцина ще помислят за здравето си и ще си останат в къщи. 

Единственото нещо, което се постигна от тази недосмислица и погазване на конституцията е струпване на много хора пред и в магазините. Това говори и горчивия ми опит през почивните дни. 

 В събота минахме през JUMBO, където се изненадах колко малко хора има, но там поради алчността на собствениците пак се получи струпване на хора макар на входа да имаше пропусквателен режим. Вътре едни тесни коридори, защото всичко беше затрупано със стока. Ха да мръднеш сантиметър без да се огледаш ще последва блъскане в човек или бутане на калпаво наредената им стока, която на доста места е чуплива и необезопасена (а уж детски магазин).

В неделя колкото и да не ми се ходеше до голям магазин се налагаше. Изградили сме си едно неписано правило. То е да отидем до някой голям магазин един път в седмицата и да закупим стоки нужни ни за седмици напред, а и да осигурим продукти за ядене през седмицата. Така през останалото време си ходим до кварталния магазин, който е достатъчно удобен и пълен със стока (и не на последно място собствениците са коректни). Всичко звучи нормално и лесно за изпълнение. Така си и беше преди да настъпи тази смотана пандемия. Реших да отида само аз, защото се очакваше да има доста хора и особено с това ново ограничение със зелените коридори. Така и стана, запалих колата и се запътих към МЕТРО в моя град Пловдив. Само при влизането в паркинга ми призля. Опашката свършваше при входа за колите (около половин километър). Часът беше към 16:10 и явно се чакаше да се пусне опашката за влизане. Чинно се наредих и аз да чакам като си взех и пазарска количка.

Часът удари, опашката се разшава. За десетина минути всички бяхме в магазина. Е, представете си сега колко народ се "наля" вътре и  какво лутане следваше да стане. Магазинът беше сравнително "оглозган", стоки трудно си ги намирах. Трябваше да се правят компромиси в качеството и количеството на места за да мога да изпълня списъка. Заради тоталното неспазване на дистанция дори пропуснах някои стоки, защото бях застрашен да ме смажат с количките си "гражданите". Отне ми два часа за да сглобя що годе списъка си. А като се запътих към касите си казах, че е по-добре да си взема завивка и възглавница, защото чакането се очертаваше да продължи с часове... Надигнах се на пръсти и се огледах като лалугер "стадото овце" къде са се струпали. За мой късмет една от касите ми се стори съмнително празна. Завъртях по коридорите на магазина, защото беше невъзможно да стигна до там през хората. Оказах се прав, средната каса е била заобикаляна като "мръсно куче" и си стои почти празна (не знам де блеят хората). Така си се наредих като пич и минах за 10 минути. Най-после свалих парцала от устата си и се запътих към колата!


Снимка: buenaventuraenlinea.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар


All rights reserved © 2023 Ежедневието днес | Powered by peSho
Използването на материали от сайта без изрично разрешение на автора е забранено!
Protected by Copyscape