Проект "Въча"

Ще има ли Пловдив качествена питейна вода?


Не е тайна, че в Пловдив твърдостта на водата не е малка (Твърдост: 3,96 – 4,92 mg-eqv/dm3). А самото водоснабдяване на градът се извършва от 54 броя тръбни сондажни кладенци. Тези кладенци се намират в река Марица, които работят на помпажен принцип. А самото качество на водата не е задоволително.


Навярно ще си кажете "и какво от това нали има вода, ние си купуваме бутилирана вода за пиене". Според мен това мислене не е правилно и е леко егоистично. Освен нас обикновените граждани, нужда от водата имат земеделците. А помислете и за животните, те как биха оцелели без вода. Пред какви опасни зарази сме изложени ако проблема с водата стане факт! Вода за сега има, но голяма част от ресурсът на кладенците, от където се добива е на изчерпване. Техниката е доста амортизирана вече, а до колкото разбрах голяма част от кладенците са монтирани на сравнително ниски коти. Това от своя страна води до опасността те да бъдат наводнени или залети от речните реки. Това може да доведе до голяма авария и съответно да остави цял град и околността без вода. Не са изключени и инциденти като токов удар.

Ето защо смятам, че има социална и икономическа необходимост от един проект чакан над 35 години, каскада "Доспат-Въча"! Би било добре това да се осъществи паралелно с изграждането на водния цикъл в град Пловдив и най-накрая да се спрат тези постоянни аварии. Експертите са коментирали, че водата във водоизточника е с изключително високи качества. Като се допълни и гравитационния принцип, реално проектът става икономически изгоден.

Лично аз се опасявам, че сега изградената и съществуваща водна мрежа няма да изкара още дълго време. Тук отчитам ускорените темпове на развитие в Пловдив и околността (индустриално и социално). Ако разните институциики продължават да спъват започването на този голям и жизнено важен проект, скоро време усещам, че ще започнат и проблемите за нас. Дори обикновени битови нужди ще се затруднят. А аз ще продължавам да сменям бойлерите си и да ги виждам като едни големи пясъчни часовници (пясъкът събран в тях никак не е малък).

Лошото е, че за да се реализира този проект, то това ще отнеме още не малко години. Няма как да се претупа набързо. Но бих се успокоил поне малко ако най-накрая се даде завидната зелена светлина за започване. Сега съм "свидетел" на поредното дебилско обжалване от анонимни фирмички на подставени лица. Явно надлъгването на това, кой ще "лапне" по-голям залък никак не е малко. От всички тези игрички на управниците, ние сме потърпевши.

Дано се вразумят скоро за да не ги пометем заедно с обратната вода!

Няма коментари:

Публикуване на коментар


All rights reserved © 2023 Ежедневието днес | Powered by peSho
Използването на материали от сайта без изрично разрешение на автора е забранено!
Protected by Copyscape