Гергьовден

Ден на храбростта и Българската армия



6 май е денят, на който се чества Св. Георги Победоносец. Той е обявен за официален празник в България. Чества се и като празникът на овчаря. Също така отбелязваме денят на храбростта и Българската армия, което честване започва още с нейното създаване.


 
Празникът на храбростта и българската армия е учреден на 9 януари 1880 година от княз Александър I Батенберг. През 1946 година "благодарение" на комунистите е прекъсната традицията на празника и се чества само като "Денят на пастира". Чак на 27 януари 1993 година по нареждане на Министерския съвет традицията се възстановява.

Интересното за този ден, което трябва да се отбележи е, че Св. Георги Победоносец е почитан както от християни, така и от мюсюлмани.

Празникът трябва да предвещава идващото лято макар, че като се загледам в прогнозата за времето тази година няма да е точно така, но нищо както казват "традициите не са това, което бяха". Бързам да честитя именния ден на всички празнуващи и да им пожелая много здраве и щастие!


Още за 6 май:





Снимка: videoclip.bg

2 коментара:

  1. Благодаря за информацията за този тачен от нас, българите, празник! Смятам го за личен празник, защото дълги години работих за Българската армия, а и синът ми сега е офицер от БА. Честит празник и на Вас!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Честит празник и нека цялото Ви семейство да е живо и здраво!

      Изтриване


All rights reserved © 2023 Ежедневието днес | Powered by peSho
Използването на материали от сайта без изрично разрешение на автора е забранено!
Protected by Copyscape