Защо не можем да се справим с боклука?

Време е да изхвърлим боклука!


  Тази на пръв поглед нормална дейност като изхвърлянето на боклук много лесно може да се превърне в голям проблем за населението. Оказва се, че явно нямаме достатъчна култура за да разберем колко е важно да пазим природата и нас самите. Разбира се има и изключения, което ни предпазва от това да се превърнем в едно голямо общинско сметище. Във всеки град има обособени места, където може човек да си изхвърли боклука, а и почти винаги тези места са очевидни за простото око. Но въпреки това не малък процент от хората решават, че най-точното и правилно място за хвърлянето на боклук е встрани от тях или просто подхвърлянето му небрежно на земята...

  Липсата на кош за боклук пред очите не оправдава гореизброените постъпки. Мисля, че пакет от изядена вафла или подобно "здравословно" изкушение няма да натежи толкова в ръката на човек, докато ходи по тротоарите и търси кош за боклук. Не е срамно да си носи плик например под ръка, където да се сложи боклукът и да бъде прибран в чанта или нещо друго. А ако сте с кола ни най-малко този боклук би попречил на комфорта ви при шофирането. Не ви прави олимпийски шампиони ако с хвърляне от терасата се освобождавате от фасове и чували с боклуци, нито пък медал ще получите за тази постъпка.

  Често се пренебрегват и нуждите от контейнери за строителни отпадъци. Всеки втори решава, че контейнерът за смет до тях отговаря за всякакъв тип боклук. Било то овехтялото обзавеждане или развалена бяла и черна техника. Контейнерът се смята за идеален и за торби с лепила, тухли, плочки, защото нали си плащат данък смет "гражданите". Няма как да се набутат с още пари и действат по правилата. Все пак парите никога не стигат, макар че за ракия, цигари, ресторанти и дискотеки винаги има заделено.

  Иначе закони има, но отново липсва контролиращия орган. А и сигурно много от хората не са запознати какво ги грози при нерегламентирано изхвърляне на отпадъци. Съгласно приетия закон за управление на отпадъците, глобата възлиза на:

  • От 150 до 500 лева глоба за нерегламентирано изхвърляне на отпадъци от физическо лице 
  • От 700 до 2000 лева глоба за нерегламентирано изхвърляне на отпадъци от юридическо лице или едноличен търговец
*А едни от основните форми на нарушение съгласно същия закон са именно тези, които са описани в статията!

  Всеки ден изминавам минимум около 8 км. пеш и въпреки усилията на общинското предприятие за чистота (като неговата ефективност често е под въпрос) да поддържа града чист, аз виждам не малко отпадъци по улиците. За голямо мое съжаление дори в защитени територии като тепетата в Пловдив са потънали в боклуци от години. Вече се замислям когато отивам там на разходка да го правя с чували за боклук в ръце. Така поне  малко ще допринеса там да е по-чисто. Естествено моята постъпка ще е като търсенето на "игла в купа сено", но ако дори един човек се замисли и не изхвърли на земята боклука си, то това за мен ще е достатъчно.

  Промяната трябва да започне от някъде. Началото е редно да тръгне от нас самите! Нека заедно да бъдем отговорни и да се справим с боклука и така да живеем на по-чисто място! Да го направим за нашите деца като им дадем добър пример.




Снимка: pixabay.com
Пояснителна страница: http://www.hipo3.bg



5 коментара:

  1. Поздравления за хубавия материал! Хареса ми как е поднесен!

    Мога да добавя своя глас срещу найлоновите пликове или срещу кофите за смет, които не пречат на вятъра да развява съдържанието им. Случвало ми се е да видя цели огромни междублокови полета, "окичени" с найлонови пликове за смет след дни с повечко вятър. Няма кой да почисти, а там деца играят, съответно рисковете от зарази не са за подценяване. Същият проблем с хвърлянето на боклука през терасата е, че долу в сметта не на място, обикновено деца играят.

    А иначе да, като много от проблемите и този с пазенето на чистота, се опира до възпитанието и до манталитета. Както и до липсата на адекватни закони, които да се прилагат не на думи, а на дела, спрямо онези, на които възпитанието им липсва и манталитетът им е под всяка критика.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Покрай нас найлоновите торби стоят като украса по дърветата... Вярно е, че децата трябва да изграждат имунитет ама това е прекалено. А ако трябва да задълбавам ще ми изникнат още много факти като многото спринцовки, които се търкалят пак по тепетата. Лятото ме е страх направо да не настъпя някоя.

      Изтриване
  2. Наркоманията е друг също доста голям проблем и не само от гл.т. изхвърляните безразборно спринцовки. Ако имаш по-подробно мнение по въпроса, ще ми е интересно да го изчета като самостоятелен материал на блога ти. :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Това не е лоша идея, ще има статия по тази тема от моята неангажираща гледна точка. Това, което мисля и съм видял. ;)

      Изтриване
  3. Благодаря! Ще я очаквам с нетърпение. :)

    ОтговорИзтриване


All rights reserved © 2023 Ежедневието днес | Powered by peSho
Използването на материали от сайта без изрично разрешение на автора е забранено!
Protected by Copyscape